Hello 2018!

D4F_Year_In_Review.jpg

Καλωσορίζοντας το νέο έτος κάνουμε μια ανασκόπηση στο 2017 για να μοιραστούμε μαζί σας όσα κάναμε και όσα μάθαμε.

Το 2017 υποδεχτήκαμε 2 νέα μέλη στην ομάδα μας, ανοίξαμε το νέο μας γραφείο και δημιουργήσαμε ένα ισχυρό network με εταιρείες του εξωτερικού για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο τη καλύτερη υποστήριξη του έργου μας στην Ελλάδα.

Ας δούμε τι έγινε τη χρονιά που πέρασε.


Δεκέμβριος 2016 – Μάρτιος 2017

Τον Δεκέμβριο του 2016 ξεκινάμε τα Service Design Drinks σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια ενεργή κοινότητα γύρω από το service design στην Ελλάδα. Στο πρώτο event με θέμα “Change by Design” φιλοξενούμε μέσω Skype τη Lauren Currie, Head of Design στο Goodlab και ιδρύτρια του #Upfront. Η Lauren μοιράστηκε μαζί μας όσα έχει μάθει τα 10 χρόνια συνεργασίας της με δημόσιους και κοινωνικούς οργανισμούς στην Αγγλία που προσπαθούν να φέρουν την αλλαγή στο εσωτερικό τους και στη σχέση τους με τους πολίτες μέσω του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού υπηρεσιών - service design.

Toν Mάρτιο πηγαίνουμε στο Λονδίνο για να συμμετάσχουμε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Service Design in Government όπου παρουσιάζουμε το έργο που κάνουμε στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην προσπάθειά τους να υιοθετήσουν το service design. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όσα αποκομίσαμε στη διάρκεια του συνεδρίου. 

C6aR9JMXEAI3JSX.jpg

Καλωσορίζουμε στην Ελλάδα αλλά και στη Design4Future την Ευγενία. Με background στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στο Service Design η Ευγενία ξεκινά να εργάζεται τόσο στην στρατηγική ανάπτυξη της Design4Future όσο και σε projects της εταιρείας. Στον ελεύθερο χρόνο της δεν θα τη βρείτε Ελλάδα καθώς ταξιδεύει ανά τον κόσμο μαζεύοντας εμπειρίες και ερεθίσματα τα οποία χρησιμοποιεί στη συνέχεια στο design.

Διοργανώνουμε το 2ο Service Design Drinks με προσκεκλημένους την Hazel White και τον Mike Press από την εταιρεία Open Change. Mας παρουσιάζουν το έργο που κάνουν στην Dundee της Σκωτίας χρησιμοποιώντας το service design για να βελτιώσουν στις υπηρεσίες της πόλης τους. Από τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών στα νοσοκομεία μέχρι την ενίσχυση κοινωνικών επιχειρηματιών μέσω εκπαίδευσής τους στο service design.

Τις επόμενες μέρες, προσκεκλημένοι από την υπεύθυνη Ανάπτυξης Κοινού της Εθνικής Βιβλιοθήκης, πραγματοποιούμε με την Open Change ένα mini εκπαιδευτικό workshop υποστηρίζοντας τους στο έργο της μετάβασης της ΕΒΕ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι εργαζόμενοι της ΕΒΕ δούλεψαν σε ζευγάρια και σχεδίασαν νέες υπηρεσίες για την Εθνική Βιβλιοθήκη με βάση τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο του εξυγχρονισμού της.

ΕΒΕ.jpg

Απρίλιος – Ιούλιος

Τον Μάιο δημοσιεύεται από τη NESTA η μετάφραση της εργαλειοθήκης κοινωνικής καινοτομίας DIY – Ανάπτυξη, Αντίκτυπος & Εσύ (DIY - Development, Impact & You) στα Ελληνικά που επιμεληθήκαμε σε συνεργασία και κατόπιν παρότρυνσης των καλών μας συνεργατών στην Pi ’nphi. Η εργαλειοθήκη συνοδεύεται και από μια σειρά case studies καταγράφοντας την εμπειρία οργανισμών που χρησιμοποίησαν τα εργαλεία για την επίλυση πολύπλοκων κοινωνικών προκλήσεων.

Ξεκινάμε να δουλεύουμε με την Οργάνωση ΓΗ και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στο project #TheAthensWeNeed ερευνώντας πώς μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στην κοινωνία των πολιτών της Αθήνας προκειμένου να ξεκινάνε δράσεις με βάση τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων. Χρησιμοποιούμε την γειτονιά του Κεραμεικού, μια από τις πιο αστικοποιημένες περιοχές της Αθήνας, για την πιλοτική μελέτη. Ανακαλύπτουμε ότι οι πολίτες και οι οργανισμοί της περιοχής δεν χρειάζονται κίνητρα αλλά υποστήριξη για να επικοινωνούν και να σχεδιάζουν πιο αποτελεσματικά τις δράσεις τους και συνεχίζουμε το project προς αυτή τη νέα κατεύθυνση.

Συμμετέχουμε ως μέντορες στο 1ο City Challenge Crowdhackathon #smartcity που διοργανώνει η CrowdPolicy, βοηθώντας τις ομάδες να σχεδιάσουν εύχρηστες ψηφιακές εφαρμογές βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών.

Οργανώνουμε το 3ο Service Design Drinks για τον Δημόσιο & Κοινωνικό Τομέα. Αυτή τη φορά συνεργαζόμαστε με τη Snook και παρουσιάζουν το έργο που κάνουν στην Αγγλία και ανά τον κόσμο προσπαθώντας να ενσωματώσουν τις αρχές του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού σε δημόσιους φορείς. Μαζί τους διδάσκουμε σε δημόσιους υπαλλήλους και κοινωνικούς επιχειρηματίες πώς να σχεδιάζουν για μια ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης των υπηρεσιών με βάση το προφίλ των διαφόρων χρηστών.

Τον Ιούλιο συμμετέχουμε στο Συνέδριο INFOSTRAG που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Σύρο όπου και παρουσιάζουμε τη μεθοδολογία που ακολουθούμε στο project #ΤheAthensWeNeed και συζητάμε γιατί χρειάζεται ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη Ευφυών Πόλεων (Smart cities) και την επίτευξη Ανοιχτής Διακυβέρνησης.


Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος

Τον Σεπτέμβριο καλωσορίζουμε στην Design4Future την Κωνσταντίνα. Με background στους τομείς του product & graphic design η Κωνσταντίνα βοηθά την ομάδα στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη πρωτοτύπων (prototypes) και εργαλείων για τα workshop μας, στην διεξαγωγή έρευνας με χρήστες και στις επιχειρησιακές λειτουργίες της Design4Future. Στον ελεύθερο χρόνο της θα τη βρείτε να ζωγραφίζει, να κάνει κατασκευές και να ασχολείται με τον σκύλο και τις 2 γάτες που έχει!

Περνάμε ένα δημιουργικό απόγευμα στη SAE, διδάσκοντας στους φοιτητές τις αρχές του service design προκειμένου να σχεδιάζουν πιο ολοκληρωμένες ψηφιακές εμπειρίες για τους χρήστες. Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της σχολής σχηματίζουν ομάδες και δίνουν δημιουργικές λύσεις στο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης του Μετρό. Από την ανασχεδίαση μέρους των βαγονιών προκειμένου οι επιβάτες να μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα για να περνάνε πιο ουσιαστικά τον χρόνο τους στο Μετρό μέχρι την βελτίωση των ηλεκτρονικών εφαρμογών και της σήμανσης στους χώρους του Μετρό οι φοιτητές συνειδητοποίησαν ότι, για να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες, το ψηφιακό κομμάτι δεν είναι παρά ένα μόνο μέρος της συνολικής εμπειρίας του χρήστη.

Το Νοέμβριο εγκαινιάζουμε το νέο μας γραφείο στον όμορφο χώρο του Z-level Architecture, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έντονο το κοινωνικό προσανατολισμό, χαρακτηριστικά τα οποία μας συνδέουν.

Στα τέλη του μήνα περνάμε ένα γεμάτο και δημιουργικό τριήμερο στο 1ο #TheAthensWeNeed, βλέποντας να παίρνει σάρκα και οστά το event που σχεδιάσαμε με την Οργάνωση ΓΗ. Την τελευταία μέρα του event πραγματοποιούμε ένα εργαστήριο συνεργατικής σχεδίασης καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες προκειμένου να συν-σχεδιάσουν πρακτικές λύσεις για το πώς μπορούν να υποστηριχθούν πιο αποτελεσματικά οι δράσεις των πολιτών. Μέσα σε λίγες ώρες, 22 συμμετέχοντες από την κοινωνία των πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και τον δημιουργικό τομέα, χωρίς προηγούμενη επαφή με το service design, μυούνται στις αρχές του και περνάνε από τις φάσεις του ιδεασμού, σχεδιασμού και πρωτοτυποποίησης ιδεών (ideation-design-prototyping).


Θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρώτους τολμηρούς που εμπιστεύτηκαν την Design4Future ως συμμετέχοντες σε ένα από τα workshop μας και ως συνεργάτες στα project μας.

Το 2018 θέλουμε να μεγεθύνουμε τον αντίκτυπο της δουλειάς μας και του service design στον δημόσιο και κοινωνικό τομέα της Ελλάδας και να επικοινωνήσουμε καλύτερα την αξία του οπότε μείνετε συντονισμένοι γιατί έχουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα projects που προετοιμάζουμε!